שאלות ותשובות

אם ההתפתחות השפתית שלו תקינה, המשחק ״גם וגם״ יכול להתאים לו. זה משחק שמלמד לבנות משפטים קצרים, בזכר, נקבה ורבים, ובשלב מתקדם גם לחבר משפטים. המשחק מתאים מגיל שנתיים, אז הוא קרוב. בגיל הזה המשחק הוא בעיקר באמצעות הרכבת התמונות השלמות באמצעות הקלפים, ולא כמשחק זיכרון.
 
בגילאים האלה עם עיכוב התפתחותי, יתאימו כמה משחקים: “אם…אז“, “כדי…“, “ש…“, “מי ומי“, “גם וגם“, “עניין של זמן“, “נחש חמש ג׳וניור“, ו”בונים בניינים“. תלוי ברמת הילדים.

המשחק “נחש חמש” מעולה בשבילה. לגבי “מי ומי“, אני לא בטוחה שהוא מתאים לה… אולי נמוך מדי בשבילה. הוא עובד יותר על הבנה והבעה בתיאור דמויות, כגון: אני לובש חולצה כחולה, מרכיב משקפיים ויושב ליד ילד שמצייר.

תלוי ברמה של הילדים, אבל כמעט כולם יכולים להתאים. יש את המשחקים שעובדים על משפטים מורכבים: “אם…אז“, “כדי…“, “ש…“.

יש את המשחקים שעובדים על הדקדוק: “בונים בניינים” (עובד על הבניינים בפועל) ו”עניין של זמן” (עובד על הזמנים והגופים).

בשני המשחקים האלה יש על הקלפים את אותיות השורש וזה יכול להיות מצוין לעבודה על שורשים ומשפחות מילים.

בנוסף יש את “נחש חמש” (עובד על מיומנות שליפת מילים דרך הגדרות), “משפחה שכזאת” (עובד על תת קטגוריות) וכמובן את “דו מילי” ו”דו מילי פעלים” שעובדים על דו משמעות בשפה ומצויינים לגילאי בית ספר.

שאלה מצוינת. תודה. המשחקים ״אם…אז״ ו״כדי…״ מצוינים לקטנה יותר וגם הגדולה יכולה להנות מהם. המשחק ״מי ומי״ מצוין מגיל 4 וילדים מאד אוהבים אותו, וניתן לשלב את הילדה הקטנה יותר ולהתאים את זה לרמת ההבנה וההבעה שלה. גם המשחק “נחש חמש ג׳וניור” יתאים לשתיהן.

לילד בן שלוש עם עיכוב שפתי יכולים להתאים המשחקים ״אם…אז״, ״כדי…״, ו”נחש חמש ג׳וניור“.

אם הוא עדיין לא בונה משפטים פשוטים תקינים מבחינה תחבירית, המשחק ״גם וגם״ יכול להתאים. גם המשחק ״עניין של זמן״ יתאים מאד לרכישת פעלים בזמנים השונים.

המשחקים שלי לא עובדים על רכישת הקריאה אולם הם מתמקדים במיומנויות שנמצאות בשפה הכתובה, וחשוב להקנות אותן בתהליך רכישת הקריאה. למשל “בונים בניינים”, “דו מילי“, “דו מילי פעלים“, ו”ש…“.

המשחקים שלי מקנים מיומנויות שפתיות מגוונות מתחום התחביר, הדקדוק, אוצר המילים והשפה והחשיבה. דרך המשחק בעצם מעשירים את השפה המדוברת כי זה אופן השימוש במשחק. כמובן שאפשר להשתמש בהם גם לכתיבה של השפה שבהם, אולם קריאה אין בהם כי רובם ללא שפה כתובה.

לדוגמא: אחד מהמשחקים שעובדים על מיומנויות תחביריות הוא ״אם…אז״, משחק זיכרון שמלמד את הקשר התנאי בשפה. אפשר לשחק בו וכשמוציאים זוג שמרכיב משפט תנאי הגיוני, כותבים אותו. בדרך זו אפשר גם לעבוד על השפה הכתובה.

בעיקרון אפשר עם כל אחד מהמשחקים לעשות משהו כזה. אשמח לייעץ ולהדריך במידה ותרצי.

כן, בדיוק כך המשחק “בונים בניינים” בנוי. הרמה ההתחלתית היא במשחק זיכרון של זוגות בניינים, ובשלב מתקדם יותר, משחק רביעיות עם ארבעה בניינים לכל שורש. הרביעיות גם מסודרות לפי רמת קושי, מבחינת הבניינים שמופיעים בהן.

לצפייה במגוון המשחקים השונים

נתקלתם בקשיים?
מעוניינים בהבהרות ובהמלצה על משחק מתאים?

אשמח לענות לשאלותיכם